Beredning

Det finns två sätt att tillverka matcha: Tjockt (濃茶 koicha) och tunnt (薄茶 usucha).

Innan man använder matcha, kan man sikta det för att bli av med eventuella klumpar i teet.

En liten mänd matcha sätts i en skål, vanligtvis används en bambuskopa, en chashaku, och därefter tillsätter man lite hett vatten (inte kokande, ca.80 °C). Blandningen vispas sedan till en sammanhängande konsistens med en bambuvisp, en chasen. Matchan är färdig när det inte längre finns några klumpar i vätskan och inga terester på sidan av skålen. Eftersom matcha kan vara bittert, serveras det oftast med en liten sötsak (som man äter innan man dricker teet), och utan tillsatt socker eller mjölk. Man anser att 50g matcha räcker till 25 skålar usucha eller 12.5 skålar koicha.

  Usucha, eller tunnt te, görs med cirka 1.75 gram (1.5 rågade chashaku-skopor, eller en halv tesked) matcha och ungefär 75 ml hett vatten per person, vilket kan blandas för att få till ett skum eller inte, beroende på vad man föredrar. Usucha skapar ett ljusare och lite mer bittert te.

Koicha, eller tjockt te, görs med ungefär dubbelt så mycket matcha (cirka 3.75 gram eller 3 rågade chashaku-skopor) och hälften så mycket vatten (40 ml hett vatten), eller så mycket som 6 teskedar matcha blandat med 1,8 dl vatten. Blandningen blir betydligt tjockare än Usucha och kommer att ha en konsistens som påmminer om honung. Att blanda Koicha kräver en långsammare omrörning än när man blandar Usucha, för att inte bilda skum. Koicha görs normalt med dyrare matcha, som till exempel den ceremoniella kvaliteten av matcha, och ger faktiskt ett mildare och sötare te än usucha; och serveras nästan uteslutande under Japanska te-ceremonier.